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Gifts and Gift Cards: 
Q:  When can I use a gift or gift card in lieu of payment or compensation?

A:  Gifts in lieu of compensation are not allowable by the IRS.  If the gift is for services rendered, then it is taxable to the employee on their W-2 or reportable to the IRS on a 1099 for non-employees.  The category of “employees” includes our student employees as well.  For those who want to give a small gift of “THANKS” to a fellow employee or student employee, employees are encouraged to use the Human Resources Candy Gram Program, (please contact HR for details), or purchase gifts with personal funds.    
· Example 1:  EMPLOYEES:   A gift card is often used as an honorarium for extra work for an employee, e.g., faculty member presentation at a school gathering.

Response:  Gift cards for services rendered by a faculty member are considered compensation and are taxable. Individuals are performing work outside of their contracts with the expectation of being compensated. Such compensation must be processed through payroll on a payroll change form and signed off by the appropriate chain of command.  
· Example 2:  Non-Employee Gfits:
· A speaker at a departmental gathering.
· An off-campus professional visits a class.
· An alumnus visits class.
Response

(1) If it is a one-time event during the year, and the payment is less than $75.00, then a gift or gift card is appropriate.  

(2) If it is a series of events, OR the payment is over $75.00, then the honorarium is required to be paid using a Purchase Order with final payment made by Accounts Payable.  At the time the Purchase Order is approved by Procurement, a W-9 form will be requested to be completed.  Please note that Accounts Payable will not pay any honorariums until we have the W-9 on file.  

Appreciation/celebration meals for Messiah employees
Q:  Is it OK to use Messiah funds to pay for any of the following types of meals or celebrations?

· Thank You Luncheon for Department Chairs.
· End of year celebration/appreciation dinner for a school. 

· Christmas dinner for faculty, spouses and staff related to a school.
· Celebration of a published book.

· Celebration of doctorate completion.
· School picnic.
· Birthdays.

· Baby showers.

· Student worker appreciation meals.
· Department picnic.
· Taking an administrative assistant out to lunch. 
A:  Institutional funds cannot be used for these types of events because they can be considered employee gifts under IRS regulations are can be subject to applicable taxes.  However, the expenditure policy does allow the Vice President/Provost to approve functions for employee recognition or development.  (see section 5.6: Employee Gifts).  Please talk with your VP/Provost to discuss employee events that will be approved for your area.  
An alternative way to celebrate with our colleagues is to organize a Pot Luck Gathering.  Celebratory and appreciation events where everyone brings their favorite covered dish and their party supplies are certainly acceptable.  In such cases, for insurance purposes, dining services needs to be contacted prior to the event.  
Hospitality Funds for Student Mentoring
Q:  Faculty receive $50.00 each semester on their ID cards to be used for meals with students.  Are these funds required to be documented with the 5W’s for IRS purposes?

A:  Yes, per IRS regulations, the use of this money must be documented in accordance to the procedures outlined in the Expenditure Policy.  The Falcon & ID Card Reconciliation Form should be used to assist with proper documentation requirements.  Anything not documented is considered taxable income to the employee and is required to be added to their W-2.   
Student recognition events
Q:  Is it acceptable to use Messiah funds to pay for the following examples of student related events?
· Examples

· The Social Work faculty sponsor a dinner honoring students inducted into their professional society.

· The Boyer Center sponsors a reception recognizing the Boyer Scholars.

· The Education Department sponsors a reception recognizing student writing contest winner.

A:  Yes, these types of student functions are acceptable uses of Messiah funds because they are considered to be a “Hosted Meal” as per the Expenditure Policy.  .

Travel related meals

Q:  When I am traveling, when is it appropriate to use Messiah funds to pay for my meals?

A:  Below are scenarios of employee travel and guidelines for acceptable purchases.

 

Scenario 1:  I have a conference at HACC from 9:00 am to 11:00 am.  I should not be charging Messiah for my breakfast, snack, lunch, or dinner.

 

Scenario 2:  I have a conference from 9:00 am to 11:00 am at the Penn State main campus and it takes me 2 hours to travel there and 2 hours to travel home.  It would be acceptable to charge at least lunch, and maybe a coffee or light breakfast in the morning.  

 

Scenario 3:  I have a conference at the HACC Harrisburg Campus from 9:00 am to 4:00 pm, lunch is not provided at the conference.  It would be acceptable to charge lunch.  If lunch is provided, normally we would expect you to eat at the conference unless networking with colleagues requires you to dine elsewhere.  
 

Scenario 4:  I have a conference at Virginia Tech from 9:00 am to 5:00 pm.  Because of the travel involved, it would be acceptable to charge breakfast, lunch, and maybe a dinner.  

 

It is important to note that the Expenditure Policy gives guidelines on travel related meals and rates.  Each travel event is different for each employee, therefore the meal charges are relative to the event and it is best to discuss your travel plans with your supervisor BEFORE you leave for the event so both the employee and supervisor have the same expectations. 
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